Nintendo Switch Joy-Con Controllers

nintendo switch joy-con controllersDe Joy-Con is de standaard controller die meegeleverd wordt met de Nintendo Switch en is ideaal wanneer je zowel alleen als met een vriend of vriendin wilt genieten van uren gaming plezier.

In eerste instantie oogt de controller nogal vreemd omdat het eigenlijk twee kleine controllers zijn die je door middel van het schuiven in de Switch grip omtovert tot één volwaardige controller.

Dit is bedoeld om eenvoudig zowel in one player als local multiplayer mode te kunnen gamen. Omdat je in je eentje een volwaardige controller hebt en er eenvoudig twee controllers van maakt door hem te splitten hoef je niet meteen twee losse controllers aan te schaffen wanneer je een keer met een vriend of vriendin wilt spelen.

Wat vinden wij van de Nintendo Switch Joy-Con?

Allereerst moeten we Nintendo complimenteren voor zo’n ingenieus stukje hardware. In enkele seconden transformeren we onze standaard one player Joy-Con in twee losse controllers zonder dat er functies verloren gaan.

De Joy-Con maakt volwaardig local multiplayer gamen overal mogelijk

Buiten het feit dat je minder knoppen tot je beschikking hebt in de two player mode beschikken beide helften over dezelfde motion controls en zeer goede vibraties en doet hij ons daarom qua functionaliteit denken aan de originele Wii controllers. De hybride Nintendo Switch en twee losse controllers maken hiermee voor het eerst volwaardige high end two player gaming waar ook ter wereld mogelijk.

Ergonomie en werking van de Joy-Con controllers

Wanneer we kijken naar de ergonomie en gebruiksvriendelijkheid van de controllers kunnen we over het algemeen zeggen dat de controller goed in de hand ligt en probleemloos werkt. Knoppen en sticks zitten op logische plaatsen en alles is zonder problemen te bereiken.

Wel merkten we dat we met onze grote handen na een uur of 5 gamen wat last kregen van irritatie in de handpalm. Dit komt omdat de Joy-Con controller vrij klein is en aan de onderkant minder steun in de handpalm biedt. Op termijn kan dit bij grote handen dus voor wat verkramping zorgen.

Qua functionaliteit is er eigenlijk niets aan te merken op de Joy-Con’s. Alle acties worden zonder noemenswaardige vertraging weergegeven en met een batterijduur van circa 20 uur kan je lang genoeg vooruit in welk spel dan ook.

Nadelen van de Joy-Con

Waarschijnlijk denk je dat er helemaal geen nadelen zijn, maar na enkele tientallen uren gamen zijn er naar ons idee toch wat nadelen te noemen.

Zoals gezegd is het grootste nadeel de grootte van de controller. Zeker wanneer jouw handen groter dan normaal zijn zal je merken dat je handen na verloop van tijd wat gaan verkrampen omdat de knoppen en sticks wel erg dicht op elkaar zitten.

Dit zorgt er regelmatig voor dat je per ongeluk de verkeerde knop indrukt en in The Legend of Zelda: Breath of the Wild bijvoorbeeld niet gaat sneaken maar begint te fluiten…. Niet ideaal wanneer je jouw tegenstander wilt overmeesteren met een verassingsaanval J .

Een ander nadeel van de Nintendo Switch Joy-Con is dat hij in tv-modus tijdens het spelen niet opgeladen kan worden. Het is ons al regelmatig gebeurd dat we midden in een boss battle zaten en de controllers ineens leeg waren. Je wordt daardoor gedwongen om ze in de zijkant van de Switch te schuiven en in handheld mode verder te gamen.

Om dit te voorkomen heeft Nintendo de zogenaamde Switch Charging Grip ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om te gamen in tv-modus en tegelijkertijd de Joy-Con op te laden.  Deze charging grip is qua uiterlijk identiek aan de Joy-Con houder met als enige verschil dat je de Joy-Con door middel van een USB-C kabel tijdens het gamen op kan laden. Het nadeel van deze Nintendo Switch Charging Grip? De prijs van €34,99… Naar ons idee  wel érg duur om je controller op te kunnen laden…

Joy-Con of toch een Switch Pro Controller?

Een veelgehoorde vraag is of het beter is om de Nintendo Switch Pro Controller te kopen of om het te houden bij de standaard bijgeleverde Joy-Con. Op onze Nintendo Switch Pro Controller pagina kun je lezen dat de Nintendo Switch Pro Controller naar ons idee een van de beste controllers is die ooit is gemaakt. Uit onze review blijkt dat eigenlijk alle verbeterpunten van de Joy-Con bij de Pro Controller teniet worden gedaan.

De belangrijkste voordelen van de Switch Pro controller in vergelijking met de Joy-Con:

  • De controller is uitermate geschikt voor mensen met grote handen,
  • De knoppen zijn veel groter,
  • De grip is beter,
  • De Pro Controller heeft een batterijduur van maar liefst 40 uur
  • De controller kan tijdens het spelen worden opgeladen

Het nadeel van de Pro Controller is dat hij erg duur is. Met €69,99 behoort de Pro Controller tot een van de duurste controllers en dit is voor veel mensen reden om het toch bij de standaard bijgeleverde Joy-Con te houden.

Mocht je het geld er wel voor over hebben of op zoek zijn naar een extra controller dan is ons advies om zeker voor de Pro Controller te kopen. De controller werkt perfect en is ook nog eens €10,- goedkoper dan een extra Nintendo Switch Joy-Con.

Zowel de Nintendo Switch Pro controller als de Nintendo Switch Joy-Con koop je via Switchkopen.com

Ongeacht of je nu gaat voor een extra set Joy-Con of kiest voor de Pro Controller, bij Switchkopen.com vind je ze voor de beste prijs. Kijk in onderstaand overzicht waar de controllers op voorraad zijn en bestel jouw exemplaar snel en gemakkelijk bij een van onze aangesloten shops!

nintendo switch pro controller voorkant achterkant