Eerste indruk: Switch uniek maar mist enige overtuiging

Op nota bene vrijdag de 13e van januari, kwam Nintendo met verschillende bijeenkomsten in diverse regio's om de nieuwste console, de Nintendo Switch, aan een klein publiek te laten zien. Ook ik had het genoegen om rond te neuzen bij deze bijeenkomst en heb kort kunnen spelen met de nieuwste console. In dit artikel zal ik kort uiteen zetten wat mijn ervaringen waren met het apparaat en hierbij proberen te objectiviteit te waarborgen.

 

Hybride en portable functie

 

Wat direct opvalt aan de Nintendo Switch en bovendien tevens het paradepaardje van Nintendo , is de hybride functie van het apparaat. Je kunt de nieuwste Switch zien als een console, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Wii en de Playstation 4. Maar daar blijft het niet bij, het apparaat is met opvallend gemak om te toveren tot een handheld (die dan weer te vergelijken is met een tablet). Daarnaast is de console ook met gemak mee te nemen naar andere locaties, wat het dus een ultiem portable systeem maakt. Een groot voordeel hiervan kan zijn dat een opgestart spel op locatie (bijvoorbeeld in de trein) direct te vervolgen en uit te spelen is, in de woonsituatie. Wat het apparaat bijzonder leuk maakt is dat het met gemak te installeren is op locatie, het kan station kan op tafel worden gezet en er kan met behulp van 2 controllers direct worden gespeeld, hiervoor is dus geen externe monitor of televisie nodig! Een belemmerende factor van de portable eigenschap van de Switch is natuurlijk de batterijduur, Nintendo garandeert games een minimale speelduur van 2,4 uur en maximaal 6 uur (wat in praktijk waarschijnlijk nauwelijks haalbaar is).

 

Controllers van de Switch

 

De console wordt vergezeld met twee controllers, de zogenaamde Joy-cons. Ze liggen lekker in de hand en functioneren over het geheel genomen prima. De ingebouwde motion-sensor werkt bovendien ook naar behoren. Iets wat natuurlijk onmisbaar is bij de game Mario Kart op de Nintendo Switch. De controllers zitten in eerste instantie vast aan de console (de tabletmodus), maar kunnen met gemak los worden geklikt zodat het wordt omgevormd tot twee onafhankelijke controllers. Deze eigenschap is uniek en heeft geen van de voorgangers van de Switch.

 

Onbekende hardware

 

Anders dan de kop doet vermoeden weten we wel iets over de interne eigenschappen van de Switch. Zo beschikt het over een scherm dat HD beelden kan weergeven. De enige opslagcapaciteit van de Nintendo Switch bestaat uit een 32GB SD card die overigens wel uitbreidbaar is. Interessanter is om te weten welke grafische chip de Switch zal gebruiken, dit is namelijk nog onderhevig aan geruchten en niet officieel bevestigd. Dat Nvidia deze chips voor zijn rekening neemt is wel al officieel.

 

Marginale aanbod van games voor de Switch

 

Helaas is Nintendo er niet in geslaagd om een uitgebreide lijst met beschikbare games op de Switch te garanderen. Want naast de bekende namen als Zelda en Mario (kart) is er vrij weinig beloofd qua games. Er zijn wel diverse externe ontwikkelaars uitgenodigd om games te ontwikkelen voor de Nintendo Switch, maar het blijft afwachten welke grote titels daadwerkelijk gepubliceerd zullen worden voor de nieuwste console.